Music Rap / Vocals

Yung Duzit – “Ik durf te entertainen”

De vierde ronde van de OwnZone Challenge in de categorie Artiest werd gewonnen door Yung Duzit. De Groninger, die opgroeide in o.a. Den Haag en op Curaçao, staat op het punt om zijn eerste soloproject te releasen en vertelt je alvast wat je kunt verwachten.

Op een aantal featurings na is er online nog weinig muziek van de jonge rapper te vinden. Daar komt spoedig verandering in: “Ik heb genoeg tracks op de plank liggen maar ben wel verstandig aan het kiezen. Ik wil eerst laten zien waar ik vandaan kom, wat voor jongen ik ben, voordat ik bijvoorbeeld een lovesong ga droppen. Ik ben niet in een hokje te plaatsen. Ik vind dat wel belangrijk voor mijn image. Ik blijf gewoon mezelf, maar voor het publiekelijk oog, weet je. Het is niet slim om in één keer alles te gaan doen, dan pak je geen mensen.”

Zijn veelzijdigheid dankt Yung Duzit aan zijn muzikale opvoeding: “Ik ben Antillaans, Spaans en Nederlands dus ik krijg veel mee. M’n pa luisterde vooral Antilliaanse rap zoals MostaMan, maar ook naar 50 Cent, 2Pac en later Chief Keef. Ik vond dat hard dus ik luisterde mee of ik zette die ook. Mijn moeder was meer van R&B zoals Ja Rule en Ashanti. Daaruit maakte ik mijn eigen keuze: dat ging van Chief Keef naar Famous Dex. Ik freestylde altijd op 50 Cent-beats, samen met mijn vader, voor de lol. Dat is gegroeid. Twee jaar geleden ben ik echt begonnen met tapen. Ik doe het niet superveel, maar steeds als ik mijn mind ertoe zet, voel ik vooruitgang. Ik ben tevreden in wat ik in twee jaar heb gevormd qua stijl, stem en beats.”

Yung Duzit en zijn vaste producer Q-beast zijn onderdeel van het Groningse collectief Okami Gang, een groep gelijkgestemde rappers en producers: “We hebben hetzelfde doel en willen vooruit en trekken elkaar omhoog. Ik wil ook fotografen betrekken en mensen die met fashion bezig zijn, zodat we een compleet iets hebben.”

Daarbij houdt hij alles het liefst in eigen hand: “Ik push mijn muziek niet om door een label getekend te worden. Ik doe alles zelf en zie dan wel. Ik doe een opleiding tot AV-specialist, zodat ik zelf mijn clips kan filmen.” Van een deal bij een label vraagt hij zich af of het voordelig is voor hem of voor het collectief: “We berekenen tijd ook, met wat we krijgen, wat we doen en wat voor hulp we krijgen. Bij sommige deals denk ik: nee man, dat kunnen wij zelf. Ik sta zeker open voor een goede deal, maar het is niet dat je die zomaar krijgt.” Glimlacht: “Ik kan niet blijven wachten. En trouwens: mensen vragen zoveel geld voor videoclips, maar kunnen niet eens goed editten. Dus dit is ook beter voor mijn zakken.”

Ook op muzikaal vlak houdt Yung Duzit het graag bij zichzelf: “Als ik creatief bezig ben, ben ik daar fanatiek in. Ik wil een eigen creatie maken. Op een gegeven moment wil ik ook zelf produceren en beats maken. Mijn eigen beat, mijn eigen stem gemixt, mijn eigen clip. Gewoon alles zelf, dat is mijn doel. In de Nederlandse rapscene is er veel hetzelfde. Als je je puur op je eigen gevoel concentreert en dat in een beat gooit, zo je bars gooit en zo je clips maakt, dan is dat een ander level. Als je dat kan, ben je gewoon een baas.” Dat betekent overigens niet dat hij zonder Okami Gang gaat opereren. Integendeel: “Q-Beast gaat me helpen bij het maken van die beats en dat geldt andersom ook. Als zij een clip nodig hebben, ben ik ready. En ik laat mijn mensen niet betalen, daarvoor ben je een collectief.”

Inhoudelijk wil Yung Duzit in zijn producties een stap verder gaan dan de meeste rappers: “Ik durf te entertainen in een videoclip in plaats van alleen droog te staan en met mijn handen te bewegen. Ik ben vaak melodisch, maar ik kan ook spitten. Ik gooi dat in een mix. En als het melodisch is, wil ik niet dat het melodische blabber is over chicks in de club. Ik wil inhoud spitten. Ik wil die change maken dat er ook melodisch gerapt kan worden en dat er alsnog goede inhoud in zit. De beats zijn geen oldschool beats. Ze zijn gemixt met new wave. Ik hoor geen melodisch gekke inhoud met zulke beats. Dat mis ik, dus dat is wat ik probeer te zetten in deze scene.”

En hoewel het niet veel gebeurt, zijn er gelukkig een paar goede voorbeelden te noemen die dat goed doen: “Ik kijk het meest naar de oude legends in Amerika, zoals Michael Jackson. Dat zijn de beste entertainers. In Nederland: Jacin Trill had een video met Henkie T waarin hij ging dansen. Dat vond ik hard. Een rapper die gewoon een choreo heeft. Maar het is wel een happy rapper. Ik vraag me af hoe anderen dat gaan doen als ze serieuze shit spitten. Ik denk dat ze dat moeilijk vinden en het daarom niet doen. Ik ben daar wel bereid toe.”

// RELATED //