Breaking Dance

WK Breakdance in Eindhoven aanstaande: Een chaotische atmosfeer hóórt daarbij

De één doet het voor de lol en ging vorig jaar naar de Jeugdspelen in Argentinië, de ander is fulltime breakdancer en brengt er brood mee op de plank. Een ding is zeker: Vicky Bergmans (17) uit Gastel en Eindhovenaar Virgil Dey (29) doen dit weekend allebei mee aan het WK breakdance voor duo’s in Eindhoven.

(this article was uploaded on ed.nl by Willem Brouwer 06-09-19)

De hele wereld reist hij rond. Vorig jaar was hij drie maanden in de Verenigde Staten, toen The Ruggeds, waar Dey lid van is, meedeed aan tv-programma World of Dance. En anders geeft hij workshops, lessen, treedt op met harmonieorkest Tromp, draaft op in clips van Justin Bieber en trekt theaters door met voorstellingen van diezelfde Ruggeds.

,,Breakdancen is de basis. Je wordt in deze sport constant uitgedaagd. Dat is het mooie. Het houdt je scherp. Ik vind het lastig om te zeggen wat ik het leukst van mijn werk vind”, peinst Dey (foto boven). Al voegt hij daar snel aan toe dat hij veel zin in zondag heeft. Dan vindt namelijk het WK breakdance voor duo’s plaats, onderdeel van Emoves. In de Effenaar worden er twee-tegen-tweebattles uitgevochten in drie categorieën: b-boy (jongens), b-girl en kinderen tot 14 jaar.

Meteen om

Een hele gave ervaring, maar het was wel heel anders dan hier

– Vicky Bergmans over haar deelname aan de Jeugdspelen in Argentinië

Vicky Bergmans (foto onder), die de mbo-opleiding Sport- en Bewegingscoördinator op het Summa College volgt, treedt aan in de B-Girl klasse. Toen zij negen jaar was trad ze op met streetdance, maar zag op locatie een stel breakdancers aan het werk. Meteen was ze om. ,,Dat wilde ik ook! Ik ben gestopt met streetdance en ging een keer per week in training in Budel. Niet veel later werd ik voor een breakdancecrew genaamd Floor Burnin’ uit Weert gevraagd. Daar trainde ik vanaf dat moment ook twee keer per week mee.”

Dat ze zeven jaar later op de Jeugdspelen in Argentinië zou staan, had ze niet verwacht. Door middel van een ingestuurde video kwalificeerde Bergmans zich voor de kwalificatie in Japan, waarna ze de uiteindelijke Spelen in Buenos Aires bereikte. In de één-op-éénklasse eindigde ze op een achtste plaats, met ‘dubbelspel’ werd ze vierde. ,,Een hele gave ervaring, maar het was wel heel anders dan hier”, vertelt de Gastelse, die een bijbaantje heeft in een dierenspeciaalzaak.

Vicky Bergmans

Vergapen

Daarmee doelt ze op de ietwat ongeorganiseerde, chaotische atmosfeer die doorgaans overheerst op breakdancewedstrijden. Dat hoort er ook bij, vinden de twee. De sport, ook wel bekend als b-boying of b-girling, valt het beste samen te vatten als een ongeorganiseerde bende, waar het publiek zich vergaapt aan halsbrekende bewegingen.

Dey, die de WK in 2014 won, zorgt onder meer met zijn salto’s voor de oooh’s en aaah’s in het publiek. Hij is gespecialiseerd in trucs met salto’s. Zijn bijnaam Skychief komt in dat opzicht niet uit de lucht vallen. Hij bundelt zijn krachten zondag, ten eerste ’s middags in de voorronde, met Rugged-collega Tawfiq. ,,Ik denk dat we een goede kans maken. We vormen een goed team”, zegt hij over de samenwerking.

Bergmans, die tegenwoordig in de Eindhovense dansschool On the One traint, ziet het allemaal wel gebeuren. Ze weet ‘eigenlijk niet’ wie haar concurrenten zijn. ,,Ik ben benieuwd wat het wordt. Net als vorig jaar breakdance ik met Jasmijn, maar kwalificeerden we ons niet. Dit jaar gaan we daar uiteraard wel voor!”

Zondag 12.00 uur: WBC Qualifiers in Dynamo.
Zondag 19.00 uur: WBC World Final in De Effenaar.

// RELATED //