Skateboarding Sports

Vijf must see skateboarding video’s volgens Wing Mok

Wing is skateboarder in ruste, maar door zijn werk voor Area51 en gerelateerde projecten is hij nog nauw betrokken bij de scene. Hij maakte de groei van skateboarding mee van de mid-00’s tot waar het nu is. Hoewel er steeds meer footage voorhanden is, is het Wing nog altijd om originaliteit te doen. Hij presenteert je vijf must see video’s en clips waarin die authenticiteit onmiskenbaar aanwezig is.

“Als je big kickflip 50 stair intikt op social media,” legt Wing uit, “is die footage in overvloed beschikbaar. Vroeger was schaarste de charme van de muziek en het skaten. Je moest zelf op onderzoek uit en door interviews en bladen had je het idee dat je die gasten een beetje kende. Ik mis dat soms een beetje. Liep er ergens iemand met Vans-schoenen aan met een gat erin, dan wist je dat het een skateboarder was. Tegenwoordig dragen de kassameisjes ze ook. Dat is niet erg, maar dat soort dingen waren toen echt meer van de scene.”

“Vanuit Trasher zijn er video’s gemaakt waar ze op die ontwikkeling ingaan”, vervolgt Wing. “In My War, bijvoorbeeld, gaan ze terug naar een spot en een specifieke trick. In dit geval is dat er een van Sammy Baca. Hij is 27 keer terug geweest naar één spot in Los Angeles, omdat het steeds maar niet lukte. Hij woonde in Las Vegas, dus hij pakte ieder weekend de bus op en neer. Ik herken dat. Je wil het zó graag, het is iedere keer vallen en opstaan. Trial en error. Toen zei iemand hem: je moet een centimeter van de voorkant van je nose afzagen. Dat heeft hij gedaan en uiteindelijk lukte het hem. Dat gevoel dat als je dan iets landt waar je zo hard voor gewerkt hebt, is denk ik voor veel skaters altijd hetzelfde gebleven.”

In de korte clip High N Dry ontdekt een groep skateboarders een leeg waterpark met allerhande glijbanen: “Dat was sick om te zien. Waarschijnlijk hebben ze toestemming gekregen om daar te gaan skaten; vroeger kreeg je nergens toestemming voor. Als je een sicke spot had gevonden werd je er vaak na vijftien minuten al uitgegooid of zelfs beboet voor vandalisme. Of inbraak, wanneer je over een hek moest klimmen.”

Waar Trasher met My War terugblikte, doet DC Shoes dat met Josh Kalis – 20 years later: “Josh Kalis is een oude pro-skateboarder. Hij heeft in ’99 360 flip over een prullenbak gedaan in Love Park, Philadelphia. Twintig jaar later is zijn pro-model schoen opnieuw uitgebracht en daarvoor keerde hij terug om dat nog eens te proberen. Zoals hij zelf in deze video al zegt: ‘Half of these kids weren’t even born yet in ’99.’ Hij deed ‘m nu, op zijn 43e, beter dan toen hij destijds zo’n indruk op mij als tienjarige maakte.”

Static 2 mag volgens Wing ook niet ontbreken in deze lijst: “Het speelt zich vooral af aan de oostkust van de VS en in Londen; van die rauwe steden waar in het centrum bijna niet te skaten valt. Mensen doen dingen op putdeksels waarvan ik niet wist dat het überhaupt mogelijk is. Een van die gasten, Kenny Reed, gaat naar plekken als Marokko en Egypte om daar te skaten. Via vliegtuigen, treinen en kamelen is hij in de middle of nowhere terecht gekomen. In die tijd was het heel apart om dit soort roadtrips te maken, laat staan in je eentje. Tegenwoordig werkt hij aan projecten in dit soort landen om skateboarden op de kaart te zetten.”

Een ander belangrijk aspect aan skate-video’s, stelt Wing, is muziek: “411VM Nummer 40 is de eerste video die ik kocht bij skatewinkel Lageja in Eindhoven. Er zit zelfs een feature in met het oude Piazza. Die video’s hadden altijd een goede soundtrack. Mijn oudere broer herkende muziek van Rawkus Records toen hij voorbij liep. De brug tussen hiphop, punk, alternatieve muziek en skateboarden was gelegd voor me.”

// RELATED //