Breaking Dance

Vijf dansers die als geen ander hun eigen stijl rocken; de favorieten van Zoopreme

Eerder spraken we Ruggeds-member Rico Coker a.k.a. Zoopreme over de authentieke dansstijl waarmee hij eind 2019 de Undisputed Masters 6 won. Meer op de dans dan op de powermove, en met een persoonlijke stijl en finesse. We vroegen hem naar zijn favoriete dansers, die deze eigenheid tot in de puntjes hebben uitgewerkt.

Het klinkt vanzelfsprekend dat je als danser op zoek gaat naar je eigen signatuur, maar dat is het niet, stelt Rico: “Breaking zit een beetje op de trend soms. Op bepaalde momenten zijn bepaalde moves trendy en dan zie je dat veel mensen deze proberen te incorporeren in hun break. Maar je weet van wie het komt en dan denk ik: jullie proberen deze move mooi te maken maar hij is niet echt jullie.” Liever ziet hij dat breakers begrijpen waar de move vandaan komt en wat de gedachte erachter is: “Dan kun je ‘m eigen maken, dat is tien keer mooier.” Lachend: “We leven in een tijd waarin iedereen een snelle oplossing wil. Maar zo werkt het niet.”

De eerste danser die Rico inspireert is Luigi, bekend als Skill Methodz: “Alles wat hij doet ziet er nice uit, ook als het simpel is. Al was het een 6 step, dan was het een nice 6 step. Hij doet ‘m cool. En als ik hem zie, als publiek of in een battle, zie ik dat hij geniet van wat hij doet. Het is puur, het komt echt uit zijn hart. Daarnaast heeft hij een surprise element: hij is kapot klein. Je denkt: hij gaat het niet halen, maar hij haalt ‘m wel.”

“Stripes, van de Flipside Kings”, vervolgt Rico zijn lijstje. “Hij is te erg. Hij heeft gekke patronen in zijn footwork. Alles wat makkelijk voor hem is, maakt hij nice. Dat vind ik belangrijk; dan kun je doorgaan. Op een bepaald moment heb je niet genoeg energie meer om moves te maken. En wat ga je doen als je geen moves meer hebt? Dan kun je alleen nog maar cool zijn. Je bewegingen moeten er nice uitzien. Dat doet hij.”

Ook King Foolish (Octagon) mag volgens Rico niet ontbreken in dit overzicht: “Ook iemand die alles wat makkelijk voor hem is, helemaal mooi maakt. Hij komt uit Zweden en is ook echt een van die Scandinavische totempoles, zoals Focus, Atta, Foolish en Flaco.”

“Ook een kleine guy, heel veel steez,” zegt Rico over Naughty One van Rivers Crew, Korea. “Hij is heel flexibel en maakt ook alles wat makkelijk voor hem is heel nice. B-boys die makkelijke dingen er moeilijk uit laten zien vind ik heel dope.”

Rico vervolgt zijn lijst met Keebs (Flipside Kings): “Hij is fresh. Hij is gespecialiseerd in footwork en mooie patronen maar het ziet er ook echt nice uit. Alles wat hij doet is duidelijk. En mooi. Deze guys gaat het niet om snelheid. Ze maken het misschien een beetje langzamer, maar je kunt duidelijk zien wat er gebeurt en het zit mooi op de beat.”

Nou vooruit. We hadden afgesproken dat het vijf namen mochten zijn, maar Rico kon het niet laten om af te sluiten met een shoutout aan zijn crewmembers waar het zijn favoriete dansers betreft: “En natuurlijk, iedereen van Ruggeds. Maar that’s a given.”

// RELATED //