Breaking Dance

Tawfiq Amrani over online battles: “Dit is the worst, maar je moet je eigen sfeer creëren”

Afgelopen week drong Tawfiq Amrani (The Ruggeds) door tot de Top 4 van de Red Bull BC One E-Battle. Waar hij voor Corona reisde hij de wereld over om te battlen, doet hij dat nu noodgedwongen via een livestream. Hoewel organisaties als World Bboy Classic en Planet Pop’N innovatieve oplossingen vinden om hun competities toch door te laten gaan, haalt een e-battle het niet bij het echte werk. Tawfiq legt uit waarom hij het toch graag opneemt tegen zijn collega’s.

“Het is wel even wennen om het op deze manier te doen”, vertelt Tawfiq. De BC One is de derde online battle waaraan hij meedoet: “De eerste keer was heel apart. Je danst voor een scherm, je hebt geen crowd, je moet even schakelen. Ik kwam erachter dat het supersaai is. Dit is the worst. Maar je moet je eigen sfeer creëren. Het is eigenlijk gewoon een trainingssessie en je doet je ding. Ik maak er gewoon een gezellige dag van met mijn crew. Gewoon lachen, trainen, en als je dan moet battlen is de energie ook daar.”

“Als ik het in mijn eentje zou doen, kan ik heel moeilijk peilen of het impressive is”, licht hij toe. “De reacties die je krijgt van de mensen om je heen, zijn factoren die je meeneemt in een battle. Voor mij werkt het zo. Ik heb wat energie nodig, daarvan krijg ik ook weer zin om te dansen. In mijn eentje is het lastiger om die motivatie te vinden. Het voelt dan niet aan alsof ik in een competitie zit. Ik reageer heel erg op mensen hun reactie. Ik weet wat goed is en wat niet goed is in mijn break, maar ik moet het ook kunnen executen. Ik moet het kunnen laten zien in heel mijn performance. Je merkt het heel goed aan iemands attitude als hij in z’n eentje is en geen zin heeft.”

Nu alles door Corona plat ligt, doet Tawfiq veel minder battles dan voorheen. Dat komt zijn niveau ten goede, legt hij uit: “Vergeleken met vorig jaar heb ik zoveel tijd gehad. Je werk stopt, alle travels stoppen. Ik kan er wel aan wennen, elke dag trainen en niets anders doen. Jarenlang heb ik geen maand helemaal voor mezelf gehad. Toen dit kwam, heb ik er volop gebruik van gemaakt. Het heeft me nog scherper gemaakt, dus ik zie het niet als een bad thing.”

View this post on Instagram

Top 4 on route #TheRuggeds #RedbullEbattle

A post shared by TawfiQ (@tawfiqtheruggeds) on

Bij sommige van zijn tegenstanders ziet hij dat ook: “Bij iedereen gaat het niveau omhoog, maar sommigen pakken het anders aan door zich meer voor te bereiden op rondes, heel het jaar door. Om te improven, moet ik juist afstand doen van competities en aan mezelf werken. Een bokser doet ook maar drie wedstrijden per jaar, de rest van de tijd traint hij. Wanneer hij die competitie gaat doen, werkt hij zes weken intensief aan zijn conditie en zal hij ready zijn om twaalf rondes te boksen. Zo werkt dat voor mij ook, als er wat komt zorg ik dat ik fit ben om al mijn rondes zonder problemen te doen. Het zit niet in mijn hoofd dat ik die competitie moet winnen, het zit in mijn hoofd dat ik mezelf moet improven. De komende periode zullen er geen live competities zijn, dus je moet je tijd slim gebruiken. Anders improve je langzaam. Onder de mensen die wel de tijd nemen, zijn veel wereldkampioenen. Iedereen traint wel, maar het gaat ook om hoe je traint.”

Zodoende deelt Tawfiq zijn trainingsdagen nu anders in: “Vorig jaar was ik heel erg gericht op competities. Ik trainde intensief en elke dag. Dat werkte niet goed voor mij, je moet slim omgaan met je lichaam. Als je blessures hebt, kan dat je training verstoren. In mijn moves zit veel impact. Nu train ik meer op gevoel. Ik probeer mijn technical stuff altijd te blijven pushen, ik wil niet stil blijven zitten. Ik probeer te freestylen, te mixen, te kijken wat voor nieuwe dingen ik kan doen. Je moet met zin en focus gaan trainen. Het is een artistiek ding, geen sportief ding. Je moet inspiratie en zin hebben. Muziek is een part of it. Al die dingen maken een sessie nice. Als ik kapot ben, ga ik mezelf niet pushen. Ik loop niet te stressen. Als ik drie dagen rust nodig heb, dan pak ik die. Dan kan ik als ik hersteld ben weer 100% geven. Als ik net iets te moe ben en minder kan geven, helpt dat mij niet genoeg. Dan improve ik juist heel snel.”

De BC One grijpt Tawfiq aan om zijn verbeteringen langs de meetlat te leggen: “Bij de BC One E-battle is het level hoog, voor mij is dat een goed moment om mezelf weer te testen.” Daarna is het even mooi geweest: “Dit is mijn laatste online battle van 2020, de BC One is de enige goal die ik nu heb. Ik word voor meer battles gevraagd maar ik heb niet de drang om er veel te doen. Bij de BC One zit je tussen de besten en het is een prestigieuze battle. Als je daar danst, brengt dat je alleen maar goeds.” Ook voor de live battles die er links en rechts zijn, bedankt hij: “Ik kies liever voor een battle die me echt interesseert dan dat ik voor een halve crowd ga staan. Met al die regels is het lastig. Ik wacht liever tot alles weer full 100% is.”

// RELATED //