Arts Graffiti

Step in the Arena 2019 viert haar tiende editie!

Eindhoven maakt zich klaar voor jubileumeditie van één van de grootste graffiti festivals van Europa: Step in the Arena

Op 8 en 9 juni 2019 strijkt het internationale graffiti festival Step in the Arena weer neer in Eindhoven. Dit jaar wordt het tienjarig bestaan van het festival gevierd. Wat in 2010 begon als een festival waarbij talent en gerenommeerde artiesten elkaar konden ontmoeten, groeide door de jaren heen uit tot een van de grootste graffiti festivals van Europa met artiesten uit binnen- en buitenland. 

Eerste namen bekend
Meer dan 120 graffiti artiesten uit de hele wereld komen naar Eindhoven en werken het hele weekend aan de creatieve transformatie van Europa’s grootste Hall of Fame: de Berenkuil. Achter de schermen wordt momenteel hard gewerkt om de line-up af te ronden. Inmiddels zijn al enkele namen naar buiten gebracht, zoals Aroe (UK), Chas (NL), Zmogk (RU), Deih (ES) en Fat Heat (HU). Vooral de eerste naam, Aroe, stond hoog op het verlanglijstje van de organisatie. Aroe is dan ook één van de belangrijkste namen in de graffiti scene. Het bijzondere aan deze artiest is dat hij alles met de hand maakt, nooit maakt hij gebruik van hulpmiddelen als stencils of projectoren. Ook is hij lid van de wereldberoemde graffiti crew MSK (Mad Society Kings) die opereren vanuit Los Angeles.

Gedurende het festival kun je alle artiesten aan het werk zien. Het aanbod varieert enorm, er zijn vele soorten graffiti en straatkunsten te aanschouwen: letters, cartoon, fotorealistische en postmoderne graffiti. Ook zijn er leuke activiteiten voor (jonge) kinderen en kun je een hapje eten en drinken.

Side-events
Naast het weekend zelf vinden er ook nog verschillende side-events plaats en worden er ook voor en na Step in the Arena verschillende nieuwe kunstwerken aangebracht aan de stad.Van 21 mei t/m 3 juni gaan twee Italiaanse artiesten, Vesod en Corn, aan de slag met de Steenstraattunnel op Strijp-S. Het ontwerp is op basis van een fotoserie die door de organisatie van SITA voor hen gemaakt werd op Strijp-S.Woensdag 5 juni vindt de Kidsbattle plaats. Ongeveer 250 kinderen van verschillende basisscholen uit Eindhoven leren tijdens dit project te werken met de spuitbus en nemen het op 5 juni tegen elkaar op tijdens de Kidbsbattle in de Berenkuil. Step out of the Arena vindt plaats op 10 en 11 juni. De maar liefst 220 meter lange roze wand aan de PSV-laan wordt door 35 artiesten uit 11 verschillende landen van kunst voorzien. Het basisontwerp wordt gemaakt door Pim Bens en met behulp van assistenten aangebracht op 6 en 7 juni. Dit werk zal een mooie verbinding vormen tussen de PSV muur van Studio Giftig en de Steenstraattunnel van Vesod en Corn.

Terugblikken
In de afgelopen negen jaar werd er hard aan de weg getimmerd. Het festival droeg met al haar activiteiten bij aan de wereldwijde acceptatie van graffiti en de transitie van graffiti en street art als kunstvorm. Artiesten uit meer dan 40 landen namen deel aan het Eindhovense festival dat dit jaar naar verwachting zijn 50.000ste bezoeker zal ontvangen. Tijdens deze jaren werden 17.500 spuitbussen gebruikt en maar liefst 3000 liter latex verf. De Berenkuil is zo in tien jaar tijd gegroeid van een grauwe plek tot een kleurrijk park waar ouders met kinderen graag picknicken. Door alle side-events die Step in the Arena door de jaren heen realiseerden werden er maar liefst nieuwe 35 murals in de stad gemaakt variërend van 60m2 tot 1200 m2.

 8 & 9 juni 2019
11.00 tot 20.00 uur
Gratis entree

De Berenkuil (Insulindelaan, Eindhoven)

Tags // //


// RELATED //