Music Producing

OrkaSan: ,,Keuzes zullen altijd gebaseerd zijn op mijn smaak”

OrkaSan werd de winnaar van zesde ronde van de Ownzone Challenge in de categorie producer. Hij is nog niet zo lang bezig met het produceren van muziek, maar het gaat hem al goed af.

Anderhalf jaar geleden begon Okke Pieters pas met producen, maar toch had hij het snel onder de knie: ,,Ik heb vroeger gedrumd dus dat hielp me enorm en ik had veel tijd door de lockdown. Vroeger was ik een gamer, dus het programma had ik ook redelijk snel onder de knie.” De motivatie om te gaan producen zat ook nog wat dieper bij hem. ,,Ik heb een aantal dingen die ik aan het einde van mijn leven graag wilde kunnen en daar is muziek maken er een van. Dansen en tekenen bijvoorbeeld ook, maar als ik iets tegenkom wat ik dope vind wil ik dat ook kunnen.”

Door zijn achtergrond zijn de drums ook vaak het element waarmee hij begint bij het maken van een beat. ,,Ik begin daarmee of ik flip bijvoorbeeld een percussionloop om een opzetje te hebben. Dan knip ik die uit elkaar of voeg ik wat effecten toe en daar krijg ik inspiratie van.” Loops deinst hij niet van terug, dus ook niet in de samplepack van Ownzone. ,,De piano sample vond ik hard en heb nog een andere sample gebruikt voor op de achtergrond. Ik heb heel veel effecten toegevoegd en zacht gezet. Ik hou wel van samples, maar ik voel me altijd een beetje vies als ik er te veel gebruikt.”

De beat die hij uiteindelijk maakte noemt hij zelf een mix tussen old en new school. ,,Old school licht wel dicht bij me. Ik hou van de punch en die heb ik hier denk ik goed gecombineerd met wat new school elementen.” Hij luistert zeker niet alleen maar naar hiphop, maar ook naar dubstep en drum & bass. Dat heeft ook invloed op zijn beats: “Ik vind niet elke beat die ik maak even hard, maar ik sta wel altijd achter mijn smaak.” Die smaak probeert hij steeds meer te ontwikkelen. Doordat Okke al lang bezig is met dansen luistert hij op een gedetailleerde manier naar muziek denkt hij. Eerst om de muziek zo goed mogelijk te vertalen naar een beweging en nu ook om zelf toffe beats te maken. ,,Ik en mijn vrienden proberen de laatste tijd goed te begrijpen waarom we iets hard vinden. Dat is wel een tof proces.”

Als Okke aan de toekomst kijkt, droomt hij wel eens van Busta Rhymes op een van zijn beats, maar dat is toch zijn ultieme doel. Samen met een vriend van hem vormen ze NeighboUrs en daar ligt de focus nu. “We zijn bezig met een EP waar ik ook op ga rappen, dus daar ga ik nu echt voor. Maar aan het einde van de dag wil ik gewoon dingen maken die ik echt vet vind en dan maakt het niet uit of Busta Rhymes erop staat.”

Hij wil zijn geld gaan verdienen met een balans tussen dans en muziek. Dat betekent in ieder geval een hoop muziek in zijn leven, maar genieten van muziek doet hij zeker nog. ,,Ik luister soms zoekend om te kijken of ik er iets mee kan voor dans, maar soms luister ik ook om te horen hoe ze iets in een beat hebben gedaan, bijvoorbeeld een reverb. Die twee dingen zijn wel verschillend. Twee verschillende oren zou je kunnen zeggen”, vertelt Okke. Vermoeiend zou je kunnen denken, maar voor hem niet. “Soms luister ik gewoon nog wel op de automatische piloot en vaak zit het gedetailleerd luisteren me niet in de weg. Ik geniet echt enorm van muziek.”

// RELATED //