Music Producing Rap / Vocals

Nillo: “ik ben blij om te zien dat ik in hun leven een kleine positieve wending heb kunnen brengen”

Nillo maakt beats en schrijft tracks vanuit zijn homestudio in Delfzijl. In de vijfde ronde van de OwnZone Challenge ging hij er in de categorie producer met de hoofdprijs vandoor. Het is niet zijn eerste wapenfeit dit jaar: afgelopen zomer verscheen zijn eerste EP Lovin’ & Feelings: “Laatst heeft deze de tienduizend streams gehit, dus dat was wel een mijlpaal voor mezelf.”

Zes jaar geleden begon hij met beats maken: “Ik heb altijd op FL-Studio gewerkt. Soundcloud was altijd mijn main platform. Ik zat in een community waarin we anime samples flipten tot hiphop- en trapbeats. Daar begon mijn carrière als producer.” Bij het uitspreken van ‘carrière’ vormt Nillo aanhalingstekens met zijn vingers: “Ik merk dat ik nog heel erg aan het groeien ben, vooral om het stukje netwerk te vergroten en te behouden. Daar krijg ik veel hulp bij, mensen adviseren me daarin. Zo heeft een goede vriendin, die ook mijn management doet, een groot netwerk van gitaristen en zangeressen. Zij leert me te durven vragen, durven connecten.” Zo ontstond onlangs Nillo’s eerste internationale samenwerking, met de Duitse artiest Maxbom: “Hij connecte me via Instagram. Ik zag dat hij ook zingt, dat vind ik tof. Zo zijn we gaan samenwerken. We hebben veel via WhatsApp heen en weer bericht en uiteindelijk is dit eruit gekomen.”

Ook dichter bij huis vinden inmiddels de nodige samenwerkingen plaats: “Hier in het Noorden is drill op dit moment echt booming. Ik werk vaak met jongeren tussen veertien en achttien jaar. Die zijn niet perse bekend, ze zitten allemaal nog op school, maar ze vinden het gewoon leuk om wat op te nemen. Dan neem ik ze mee naar de studio, gaan we zitten en maken we een paar tracks.” In dit proces neemt Nillo zowel de rol van producer als die van engineer op zich: “Ik begon als beatmaker. Daarna maakte ik mijn eigen tracks en daar komt bij dat je mix ook goed moet klinken. Ik doe graag zoveel mogelijk alles zelf.”

Via zijn studie deed hij de nodige bagage op: “Ik studeer HBO Social Work. Voor mijn minor ben ik naar Leeuwarden gegaan en heb ik een half jaar op de popacademie gezeten. Daar heb ik veel geleerd over mixen en over tracks maken. Een half jaar vol leerprocessen. Daar kwam ik mensen tegen die me tot op de dag van vandaag adviseren, helpen en feedback geven.” Ook muzikaal heeft Nillo de nodige inspiratiebronnen: “Als producer heb ik veel naar Esko geleerd. Ik vind hem heel creatief en heel anders. Qua artiesten: “Ik ben zelf Moluks en twee Molukse artiesten waar ik heel erg naar opkijk zijn Mpes en Elijaz. De manier waarop Mpes zijn muziek maakt, hij doet bijna alles zelf. Daar heb ik zoveel respect voor, dat wil ik ook heel graag doen. Elijaz ben ik ooit tegengekomen en hij zei me: je bent echt hard, je moet zo doorgaan. Wie weet komen we elkaar ooit weer eens tegen. Dat was voor mij een enorme boost. Dat hij mij een compliment gaf, is wel echt tof.” Nillo lacht: “Ik raakte half in paniek. Daar ben ik harder door gaan werken.”

Over anderhalf jaar is Nillo klaar met zijn studie en hoopt hij sociaal werk met zijn muziek te combineren: “Dat ik jongeren bij wijze van spreken van de straat pluk en dat we gewoon in de studio gaan zitten met z’n allen. Plezier maken, dat is het gewoon. Vaak is het zo dat ze met dingen bezig zijn waarvan je denkt: dat is niet nodig. Vaak kunnen ze muziek maken, schrijven ze ook, maar doen ze er nooit wat mee. Ze denken: ik kan toch nergens opnemen. Of: het is te duur. Vandaar dat ik juist die jongens meepak. We gaan gewoon zitten en we zien wel wat er gebeurt.” Onlangs ervaarde hij hoe dat kan uitpakken: “Ik heb gewerkt met jongeren die wat dingen deden die niet perse goed waren. Ze waren altijd aan het schrijven, maar ze hadden nooit de motivatie om er ook echt wat mee te doen, om het daadwerkelijk op te nemen. Ik heb ze meegenomen en gezegd: we zien het wel. Er staat geen druk op jullie schouders, ook niet op die van mij. Uiteindelijk zijn ze gestopt met waar ze mee bezig waren en naast school zijn ze nu bijna fulltime bezig met muziek. Dat is wel echt tof. Ik ben zelf ook nog maar twintig, maar ik ben blij om te zien dat ik in hun leven een kleine positieve wending heb kunnen brengen.”

// RELATED //