Arts Graffiti Street Art

Niels Bakkerus: “Ik vind het waardevol dat je zulke beelden in het straatbeeld tentoon kan stellen”

De Raad voor Cultuur adviseert het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om EMOVES met ingang van 2021 op te nemen in de landelijke culturele basisinfrastructuur. Een aantal leden van EMOVES’ creatieve raad legt uit wat dit voor haar discipline betekent. Vandaag aan het woord: graffitikunstenaar Niels Bakkerus.

Regelmatig is Niels op een hoogwerker te vinden om een muurschildering te realiseren. Voor de graffitikunsten betekent het advies van de Raad voor Cultuur dat deze naar een volwassener platform getild kunnen worden: “Het betekent dat je serieuzer wordt genomen, grotere projecten kunt aannemen, je kunsten voor een groter publiek tentoon kan stellen, alles beter kunt voorbereiden en dat je betere samenwerkingen aan kan gaan.”

Die erkenning is essentieel, stelt Niels: “Het is belangrijk dat mensen het serieuzer nemen dan iemand die gewoon een muurtje komt schilderen. In mijn optiek is het gewoon een stroming binnen de beeldende kunst. Je kunt naar beeldende kunst kijken in een museum, dan moet je een kaartje kopen. Dat is best wel een horde die je moet nemen voordat je die beelden kunt zien. Ik vind het waardevol dat je zulke beelden in het straatbeeld tentoon kan stellen.”

Het advies van de Raad voor Cultuur betekent dat we dit straks kunnen realiseren, hoopt Niels: “Het feit dat EMOVES een stapje hoger komt betekent hopelijk voor graffitikunstenaars dat er meer samenwerkingen komen. Dat er op uniekere plekken werk gerealiseerd kan worden. Dat er nieuwe interventies gerealiseerd kunnen worden. En dat het ook buiten het hokje van tijdelijke verfraaiing valt. Dat het een blijvend ding wordt en niet een kortstondig kunstproject.”

‘De raad kent Emoves als een bijzondere instelling met (inter)nationale uitstraling, die vanuit Eindhoven een brede waaier aan urban vormen bedient.’

De Raad voor Cultuur over EMOVES.

// RELATED //