Niek Traa: ”Dit is voor iedereen munitie om iets mee te doen”
Het hing al even in de lucht, maar het is officieel. In 2024 is breakdance officieel een olympische sport. In Parijs zal de sport voor het eerst op de olympische agenda staan. Niek Traa, die we natuurlijk kennen van The Ruggeds, denkt dat het een mooie kans is.
Binnen de scene was het oud nieuws, maar niet minder belangrijk. ,,Het is volgens mij nog nooit gebeurd dat een sport op de shortlist stond en daarna niet olympisch werd”, vertelt Niek. Bij Niek zelf begon er geen olympisch vuur te branden. Hij is natuurlijk al erg succesvol geweest binnen de breakscene, maar traint er nu te weinig voor. ,,Sommige gasten trainen zes uur per dag en dat deed ik toen ik achttien was, maar nu niet meer.”
Wel geeft hij nog les en onder zijn leerlingen leeft het wel enorm. Dat heeft voor hem meerdere redenen. ,,Ze hebben nu een doel en een groter publiek gaat het zien als je deze competitie wint. Ik won zelf bijvoorbeeld jaren geleden een hele belangrijke wedstrijd in Korea en dat wist niemand en twee weken later stonden we met The Ruggeds in de kwartfinale van Holland’s Got Talent en dat wist iedereen. Dat terwijl het eerste voor mij veel meer een wereldprestatie was”, legt Niek uit.
Deuren gaan open
Iets wat veel mensen eerder een cultuur zouden noemen in plaats van een sport, krijgt nu het label olympische sport. ,,We krijgen als ‘ongeorganiseerde’ sport nu te maken met bonden en centra voor topsport. Een jongen die ik lesgeef volgt bijvoorbeeld een topsportprogramma en krijgt geld, kan ergens terecht met pijntjes en krijgt zelfs psychologische begeleiding. Dat was voor mij ongeveer tien jaar geleden, op mijn top, echt ondenkbaar.”
De Olympische Spelen moeten het grootste evenement binnen breaken ooit worden. Het evenement wordt bijvoorbeeld stukken internationaler en het vrouwelijke aandeel gaat ook enorm stijgen. ,,Mensen uit Angola kunnen nu bijvoorbeeld niet zo makkelijk naar BC One, dat moet bij de Olympische Spelen wel kunnen. En binnen hiphop moet alles gelijk zijn, dus vrouwen dansen tegen mannen die beter zijn en daardoor komen ze minder in de spotlight te staan. Op de Olympische spelen gaat dit volgens mij helemaal gelijk zijn.”
Het belangrijkste wat de plaatsing op de agenda met zich meebrengt is het enorme publiek wat naar breaken gaat kijken, vindt Niek. En vooral: mensen van buiten de scene. Door die aandacht komt er ook meer geld in de scene en wordt het voor veel dansers mogelijk om het professioneel te gaan doen en dus van dansen te leven. ,,Buiten dat is erkenning voor een opkomende cultuur altijd belangrijk.”
Reputatie
Bij veel sporten is olympisch goud het ultieme doel. Je kan zo vaak wereldkampioen worden als je wil, maar olympisch goud heeft toch iets speciaals. Bij breaken verwacht Niek dat dat niet per se het geval zal zijn. Breaken is en blijft een subjectieve sport, dus het gaat er niet om wie het hoogste springt of wie er het snelste is. ,,Bij de Olympische Spelen hebben ze er een handje van om alles zo eerlijk mogelijk te maken en overal een regel voor te maken. Dit zal de stijl van dansen beïnvloeden en zo zal je waarschijnlijk een andere winnaar krijgen dan Red Bull BC One. Bij World Bboy Classic gooien we juist alle regels uit het raam en proberen we het niet te eerlijk te maken. Je zou je dus kunnen specialiseren in de stijl van de Olympsiche Spelen.” Als voorbeeld noemt hij bijvoorbeeld ook dat vanwege tv-rechten er alleen muziek gedraaid kan worden die voor de Olympische Spelen is geproduceerd. Muzikale dansers zijn dan bijvoorbeeld in het nadeel.
Bekijk hier de laatste editie van Red Bull BC One:
Nadelen
Maar niet iedereen was dus even enthousiast. Niek is dat wel, maar ziet ook nog wel obstakels. De grootte van het evenement brengt een hoop aandacht met zich mee en dus ook van mensen die nog niks van breaken en de cultuur afweten. ,,Hoe de organisatie breaken gaat profileren gaat voor veel mensen, die er niks van weten, bepalen hoe ze ernaar kijken. De waarden van de cultuur moeten goed gewaarborgd blijven en we moeten zelf duidelijk blijven staan voor wie we zijn.”