Music Producing Rap / Vocals

Nelly Kavaliauskaite over In The Southside: “Ik zie juist kansen om het hier te doen”

Deze week nemen ruim twintig artiesten uit het zuiden des lands deel aan een schrijverskamp in een bungalow op vakantiepark Herpenduin. Er wordt gewerkt aan een verzamelalbum en het maakproces wordt gedocumenteerd. Nelly Kavaliauskaite (22) nam daartoe het initiatief en vanuit dit vakantiehuis, temidden van diverse opnameprocessen, legt ze uit waarom.

“Het gaat supergoed”, valt ze met de deur in huis. “De jongens zijn vanaf het eerste moment hard aan het werk. Bij binnenkomst werd direct gekeken naar waar we de studio’s konden bouwen, meubels werden verschoven. Zodra het stond hoorde je al dit.” Ze wijst naar een speaker waaruit een beat klinkt die ons gesprek soms overstemt. “Gewoon good vibes en hard werk.”

Het idee om een schrijverskamp te organiseren, leefde bij sommige artiesten al wat langer. Uiteindelijk was het Nelly die, met de hulp van Skinny, de daad bij het woord voegde. Voor haar was dat een logische stap: “Ik studeer Communicatie International Events Music & Entertainment Studies. Ik heb stage gelopen bij Fresku en Lieke van Statement Agency, daar heb ik gemerkt hoe leuk de muziekwereld is. Ik heb videoclips geproduceerd en de communicatie gedaan voor Fresku’s theatershow. Ik ben Yung Voltage gaan managen, die ook op het schrijverskamp aanwezig is. Over een half jaar heb ik mijn diploma en ik dacht: en dan? Dus wilde ik iets opzetten wat goed is en waar ik veel liefde in kwijt kan. Iets wat groter kan worden en waar de mensen hier en ik op kunnen bouwen.”

Gisteren kwam FunX een kijkje nemen: “Dat was wel een moment waarop ik dacht: het gaat goed. Mensen zijn aan het luisteren naar ons. Je zag iedereen opeens uit hun studio’s komen, kijken wat er gebeurde.” De aandacht van een omroep met een dergelijk bereik ziet Nelly als een belangrijke stap voor In The Southside: “Veel mensen weten van ons project maar het blijft nog een beetje in het zuiden. De bedoeling is dat iedereen in Nederland ons kent. Ik denk dat FunX daarbij kan helpen. We hebben ze meegenomen in het proces, een kleine tour gemaakt langs wat hier gebeurt. Mijn eerste gedachte was: oke, hard, we krijgen de aandacht die we wilden en die iedereen hier stuk voor stuk verdient.”

Vanuit diezelfde gedachte, vertelt Nelly, zijn ook de artiesten naar Herpen gekomen: “Iedereen is hier met één doel: mensen willen hier zijn om het zuiden op de kaart te zetten. Dat merk je: vanaf het begin zie je dat iedereen het samen wil doen. Samen zetten we een dope album neer en laten we zien wat hier gebeurt. Sommige artiesten kenden elkaar al, anderen zijn nieuw in de scene. Maar het gros kent elkaar wel of heeft in ieder geval al eens van elkaar gehoord.”

In de jaren ’00 was lowereast.nl een verzamelplek voor hiphopacts uit het zuiden. Niet lang daarna werden twee edities van South Bombing uitgegeven, met eveneens het verenigen van zuidelijk talent als doel. Nog altijd heerst het gevoel tegen de Randstad op te moeten boksen: “Het is moeilijker vanuit hier. Je hebt in de Randstad veel connecties en plekken om aan te kloppen en dat gaat makkelijker via via. Vanuit het zuiden merk je dat dat net iets lastiger is om in die scene te komen. Op dit moment moet je naar de Randstad toe, wil je er iets van maken. Waarom kan dat niet in het zuiden? Waarom kun je niet gewoon hier blijven en muziek blijven droppen en groot worden? Dat platform willen we creëren. We willen net zo groot zijn en alles zelf kunnen doen.”

“Ik ken zoveel artiesten en creatievelingen; het wordt niet gezien”, licht Nelly toe. “Ik hoor van vrienden uit de industrie altijd dat ik naar de Randstad moet. De labels zitten daar, de media zitten daar. Vanuit Rotterdam ben je zo in Amsterdam of andersom. Vanuit Eindhoven is dat een hele reis. Dat maakt het lastiger om betrokken te zijn. Je moet naar de Randstad, anders maak je het niet. Dat vind ik jammer. Ik ben niet geboren in Eindhoven, maar woon er al negen jaar. Ik houd van de stad. Ik wil er gewoon niet weg. Ik zie juist kansen om het hier te doen. Onze eigen media, onze eigen alles. Ik zie kansen om vanuit hier ook geluid te kunnen maken. Wij willen alleen die zonneschijn een beetje op ons hebben.”

Live footage van het schrijverskamp is te vinden op de In The Southside-Insta.

// RELATED //