Music Producing

Kevsten: “Bekendheid hoeft voor mij niet zozeer, laat mij maar gewoon lekker in de studio zitten”

Bredanaar Kevsten won de vierde ronde van de OwnZone Challenge in de categorie producer. Hij werkt graag samen met rappers uit de buurt maar heeft daarnaast ook internationale ambities. Hij werkte al samen met artiesten uit o.a. Canada, Brooklyn en Rusland en geeft je graag een inkijkje in zijn creatieve proces.

Terwijl Kevsten in 2012 Integrale Veiligheidskunde studeerde, vond hij in het produceren een uitlaapklep: “Ik luisterde al naar Gucci Mane en Waka Flocka; die beats vond ik hard. Dat wilde ik ook kunnen. Via een klasgenoot leerde ik FL Studio kennen en zodoende ben ik erin gerold.” Aan diverse producers nam hij een voorbeeld: “Ik keek veel video’s van Lex Luger, 808 Mafia en Internet Money. Om die gasten van Internet Money zien groeien is wel echt een inspiratie geweest.”

Intussen werkt hij samen met diverse artiesten: “Nick Aangenaam, daar werk ik nu een jaar of zeven mee, heb ik op een evenement in Tilburg ontmoet, evenals YXNG Taylor. We besloten samen wat tracks te maken en dat is uitgelopen op een vriendschap ook. Je leert elkaar kennen, het klikt goed en naast muziek maken ga je ook chillen. Online is dat toch wel iets anders. Ik werk ook al een aantal jaren met een groepje rappers uit Brooklyn. Je gaat daar niet zomaar even naar toe om even een biertje te doen met ze. Ik videobel wel met ze, zo probeer ik toch dat contact een beetje te onderhouden.”

Het is niet de enige internationale samenwerking die Kevsten op zijn naam heeft staan: “Ik heb beats verkocht in Rusland, Canada, Amerika; dat is een ander soort rappers dan hier in Nederland. Je krijgt toch net weer een andere twist eraan.” Maar ook het artistieke proces verloopt toch wat anders dan bij het werken met, bijvoorbeeld, Nick: “Ik maak een loop of ik kom zelf met een idee voor een refrein, dat stuur ik als voicememo door. Dan werkt hij het verder uit en dan stuurt hij het weer terug. Dus in plaats van dat je iemand een product geeft wat af is, geef je hem iedere keer een stukje en zodoende kun je dat weer beter aanpassen. Er ontstaat wat meer een wisselwerking.”

Naar die wisselwerking werkt Kevsten internationaal ook het liefst toe. Soms ontstaat dat vanzelf: “Zingher kocht online een beat en zodoende zijn we in contact gekomen. Dat klikte gewoon, dus we besloten wat tracks te maken en we zien het wel. Afgelopen zondag is één van die tracks met een videoclip uitgekomen, dus dat is ook een enorme boost, want hij heeft veel meer volgers dan ik dus dat is voor mij weer een stukje bereik dat ik normaal niet zou hebben.” Ook op persoonlijk vlak klikt het tussen Kevsten en Zingher: “Dat is voor mij een must, dat werkt zoveel makkelijker. Het is niet alleen het muziek maken maar je helpt elkaar net dat extra stapje te zetten voor de ander.”

Ook artistiek ziet hij de video met Zingher als een mooi hoogtepunt. Niet alle samenwerkingen verlopen zo soepel: “Er was een guy die een beat van me heeft gekocht en in het contract stond dat hij me credits moest geven. Hij rapt over recognition, maar hij gaf het niet. Ik vind dat jammer, dan ben ik teleurgesteld in de artiest.

Met de vocalen bemoeit Kevsten zich niet als hij een beat verkoopt: “In het Engels versta ik het gewoon. Als ze de tracks terugsturen dan, want dat gebeurt ook niet altijd. Maar ik heb ook wel eens een beat aan een Russische rapper verkocht. Ik heb geen idee waar hij over rapt.” Daar maakt hij zich echter niet druk om: “Als je online een beat verkoopt, heb je geen invloed op wie het koopt. Al hoop je natuurlijk dat er een artiest op rapt die dik flowt en er echt een banger van maakt.”

In de producties die online van hem te vinden zijn, toont Kevsten zich een veelzijdig producer: “De laatste jaren ben ik bezig geweest om allround beatmaker te worden. Van vrijwel alle urban genres heb ik wel wat gemaakt. Ik probeer sowieso hybrids te maken. Ik ben nu bezig R&B en jazz te combineren met drill, om maar iets te noemen. Of met trap, soul, moombathon, reggaeton, dancehall. Er zijn zoveel combinaties mogelijk. Je kunt dan ook alle kanten op wat betreft artiesten met wie je kunt samenwerken.”

Of die samenwerkingen nationaal of internationaal zijn, maakt Kevsten niet uit. Al durft hij te dromen: “Een top 40-hit, dat zou lekker zijn. Of een plek in de Billboard charts in Amerika. Ik denk dat dat wel een stukje waardering is voor de muziek die je maakt. Of dat erin zit, gaan we zien, maar ik zou het wel heel mooi vinden.” Het belangrijkste is dat echter niet: “Wat ik mezelf als doel heb gesteld is dat men mijn muziek gewoon luistert. Bekendheid hoeft voor mij niet zozeer, laat mij maar gewoon lekker in de studio zitten. Ik vind het gewoon dope als men mijn muziek checkt en het ook hard vindt. Die feedback die je dan krijgt, daar doe ik het voor.”

// RELATED //