Music Producing Rap / Vocals

Kareem Gazuani: “Niet iedereen wil die ster zijn, maar velen willen in dit wereldje hun brood verdienen.”

De Raad voor Cultuur adviseert het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om EMOVES met ingang van 2021 op te nemen in de landelijke culturele basisinfrastructuur. Een aantal leden van EMOVES’ creatieve raad legt uit wat dit voor haar discipline betekent. Vandaag aan het woord: Kareem Gazuani.

Binnen EMOVES begeleidt Kareem jong talent binnen de sector muziek. Dat beperkt zich allerminst tot alleen het muzikale aspect: “Het is een weergave van wat er speelt onder de jeugd in Nederland. Waar de jeugd zich mee identificeert, wat ze bezighoudt. Maar het is ook ván de jeugd.” 

De erkenning vanuit het Rijk vindt hij voor hen dan ook van groot belang: “Als jij ergens dromen hebt rondom die muziek zullen er meer trajecten zijn waaraan je kunt participeren en waarin jij meer van jezelf gaat ontdekken. Want niet iedereen wil die ster zijn, maar velen willen in dat wereldje hun brood verdienen. Dat kan een producer of een videomaker zijn; de talentontwikkeling binnen de tak muziek zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk wordt voor al deze jonge creatievelingen die binnen die sector iets willen doen.”

Dat jongeren zich kunnen professionaliseren binnen deze sector is niet zo vanzelfsprekend als het van hem zou moeten zijn: “Vaak wordt ze voorgehouden dat het ‘toch maar een hobby is’. Maar voor veel jongens en meiden is het niet iets dat je er zomaar bij doet. Het is wat ze het allerliefste doen. Op het moment dat dat mede mogelijk gemaakt kan worden door verschillende projecten kun je een professionaliteitsslag maken. Het betekent niet dat jij een ster hoeft te zijn, maar wel dat je jezelf leert kennen in een subcultuur waar je graag bijhoort en waarin je empowered wordt.”

‘De instelling is bij uitstek in staat om brede instroom te realiseren, heeft goed zicht op makers en heeft de vinger aan de pols van de straatcultuur, waar veel makers hun eerste stappen zetten.’

De Raad voor Cultuur over EMOVES.

// RELATED //