Breaking Dance

Eindhoven rockt het hardste tijdens het breakdancen [ED artikel]

Dit artikel is verschenen in het Eindhovens Dagblad op 23 juni 2019. Geschreven door Hans Vermeeren.

Het eerste urban culture-festival in het centrum van Eindhoven was een succes: de breakdancers, BMX-fietsers en skateboarders op het 18 Septemberplein trokken flink wat winkelend publiek. 

Eindhoven de gekste? Helemaal niet. Eindhoven rockt het hardste. Tenminste tijdens het eerste Urban Culture & Sports Weekend, het door de EMOVES georganiseerd festival dat de afgelopen dagen plaatsvond op het 18 Septemberplein, in het hartje van de stad. Want welke stad wint op zondagmiddag de breakdance-battle, een van de hoogtepunten van het festival? Inderdaad, Eindhoven. 

Drie turven 
Het Eindhovense team is het beste van de acht teams die aan die wedstrijd meedoen. En al zijn de meeste leden van het Eindhovense team nog geen drie turven hoog, toch doen ze met hun soepele dansbewegingen de harten  van het publiek smelten. Logisch ook: de meeste toeschouwers zijn trotse vader en moeders die elke stap van hun kroost minutieus op foto en/of video vastleggen. 

Maar het zijn niet alleen trotse ouders die geboeid toekijken. En er zijn ook talloze hobbyfotografen, voor wie het doorgaans razendsnelle breakdance de ultieme uitdaging is om te proberen in beeld te vangen. Supersnel zijn in ieder geval de beats van de dienstdoende dj, die ook velen onder het voorbij slenterende winkelpubliek weet te verleiden een kijkje te komen nemen bij de dansvloer.   

Skateboards
Daarmee lijkt het festival in zijn opzet geslaagd. Want het doel was vooral alle varianten van urban culture onder de aandacht van een groter publiek te brengen. En dat is meer dan alleen breakdance, dat zijn ook de skateboards en BMX-fietsen waarmee een meter of dertig verderop op een heuse skate- en fietsbaan allerhande capriolen worden uitgehaald. 

Eindhoven, stad van expats uit alle delen van de wereld, afficheert zich graag als stad van techniek, kunst en design en – in het verlengde daarvan – als brandpunt van de hippe en moderne urban culture-sports. Met skatehal Area51 op Strijp-S, het hip-hopfestival Step In The Arena in de Berenkuil en alle graffiti hier in de stad. Dit Urban Culture  & Sport Weekend bood een mooie staalkaart van wat er allemaal op dit gebied gebeurt, en smaakt derhalve naar meer.  

Lees hier het originele artikel

// RELATED //