Arts Graffiti

Dynamo Dave kleurde in Eindhoven zijn jongensboek maar stapt nu uit arena

Dit artikel is verschenen in het Eindhovens Dagblad op 7 juni 2019. Geschreven door Jelle Krekels.

EINDHOVEN – Dave van den Berg, geestelijk vader van graffitifestival Step in the Arena in Eindhoven, stopt ermee. Toen hij begon was graffiti vandalisme. Nu een kunstervaring voor het hele gezin.

Met de linkerarm die vol tatoeages zit wijst hij naar het bureau vol flessen drank, kaarten en andere cadeau’s. Een dag eerder heeft hij afscheid genomen van wat tien jaar lang zijn leven was. ,,Dat was best wel emotioneel ja. Je bent hier echt Dynamo. Je leeft midden tussen de subculturen en hebt echt een netwerkfunctie in de stad. Ook als ik hier het jongerencentrum uitliep was ik nog Dave van Dynamo.”

Jeugdwerk

De rasechte Zeeuw is het wandelende bewijs van het feit dat iedereen uiteindelijk Eindhovenaar kan worden. In 2000 kwam hij naar de stad om marketing en communicatie te studeren maar hij liet zich omscholen tot sociaal pedagogisch hulpverlener. Sinds zijn veertiende organiseerde Van den Berg al evenementen en gaandeweg vormde zich de droom om die kennis te combineren met jeugdwerk. 

Alles met als doel om jongeren gelukkig te laten opgroeien tussen de mensen die van hen houden en met dat wat ze het liefste doen. ,,Bij mijn sollicitatie heb ik meteen het idee voor een graffitifestival laten vallen en we zijn er gelijk mee aan de slag gegaan.” Dat Step in the Arena uit zou groeien tot een internationaal befaamd evenement met meer dan honderd kunstenaars kon Van den Berg op dat moment nog niet weten. 

Het is Van den Berg gelukt om Eindhoven neer te zetten als graffitistad waar de kunst door een grote groep mensen wordt omarmd. ,,Graffiti is een belangrijk onderdeel van de urbancultuur en het spoort veel jonge mensen aan tot creativiteit. Zelf heb ik ook ooit mijn hart verloren aan de kunstvorm en in die zin is het altijd geweest alsof ik mijn jongensboek in mocht kleuren”, zegt Van den Berg.

Kracht van gemeenschap

,,Alles was pionieren in het begin. En dan ben je in Eindhoven aan het juiste adres, want het DNA hier is experiment.” Dat maakte het voor de import Eindhovenaar makkelijk om zijn netwerk op te bouwen. ,,Er zijn hier veel gelijkgestemden die allemaal dezelfde energie hebben. Die energie vind je in elke subcultuur, van metal tot urban en terug.”

De 43-jarige projectmanager heeft altijd een zwak gehad voor de subcultuur. Zelf groeide hij op in de hardcore/punk- en skateboardscene en leerde hij de kracht van zo’n gemeenschap. ,,Binnen een community mag iedereen zijn wie hij wil zijn. De gemene deler is de liefde voor de muziek, sport of wat dan ook. Het is bij Dynamo altijd ons doel geweest om de jeugd te inspireren. Als je ze in beweging krijgt gaan ze vanzelf een bijdrage leveren.”

Magisch

De tiende editie van Step in the Arena, dat morgen en overmorgen plaatsvindt, wordt ook de laatste voor Van den Berg. Hij viert het door zelf ook een werk te maken op een van de zwartgeverfde muren in de Berenkuil. ,,Het blijft magisch. Hoe die plek uitgegroeid is van een vunzige slaapplaats voor daklozen, naar een plek voor trouwfoto’s of een picknick met de familie. Tijdens het festival komen hele families naar de creaties kijken en wordt de Berenkuil het grootste openluchtmuseum van Europa.”

Van den Berg gaat aan de slag bij Koraal als aanjager en lobbyist voor vernieuwing in de jeugdzorg in Brabant en Limburg. ,,Een geheel nieuwe functie, maar met veel raakvlakken met mijn huidige werk.”

Bekijk het originele artikel op de website van het Eindhovens Dagblad.

// RELATED //