Music Rap / Vocals

Deze vijf opkomende rappers moet je kennen volgens Boolin’

“No events are found”, staat er op de homepagina van de Boolin’-website. Dat vindt organisator Siem Oosterhof minstens zo jammer als jij, want hij kan niet wachten om weer toffe acts en opkomend lokaal talent te programmeren. In de tussentijd werkt hij samen met Jasper van Es aan een expositie waar beeld en muziek samenkomen en qua feestjes lijkt er licht aan het einde van de donkere tunnel: “De Effenaar is ook weer bijna down om te beginnen.” Er gloort hoop dus. In de tussentijd: talent voor thuis. Siem gidst je even door de staalkaart aan opkomend Eindhovens talent van dit moment.

We trappen af met Grizzle en Jejokaki: “Grote boze Antilliaanse boys met een klein hartje en een rauwe kant. Ze zijn al lang bezig en recent hebben ze getekend bij SLE VXF, een collectief uit het Zuiden dat een grote groep artiesten aan het pushen is, zoals $keer & Boo$ en TRAPMONEYBIGGIE. Ze maken veel lawaai, droppen veel tunes en maken zelf clips. Hun album Shpook Twins is net uit. En hoewel de muziek best wel gritty is, zijn het lieve boys die hard werken voor wat ze belangrijk vinden.”

Uit het Mixing Off-project van het Dynamo Urban Lab komt eveneens het nodige talent bovendrijven. Human, bijvoorbeeld, die onlangs te zien was bij het project Open Bars van Top Notch. Het label had een paal neergezet met een camera en een beat en de rappers die de mic pakten werden geüpload op het Top Notch-kanaal. Over deze jonge boy vertelt Siem: “Hij werd geboekt voor de afterparty van Paaspop en stond op We Are Electric. Hij heeft veel energie, het is een soort Pokémon. Humoristisch; bijna comedy. Hij heeft schijt aan wat mensen van hem vinden. Die schijt, dat rare: als hij dat goed leert te gebruiken kan hij een Lil Pump-achtige guy worden. Het is een ruwe diamant die gepolijst moet worden.”

Wie ook niet ongenoemd mag blijven, stelt Siem, is Yung Voltage: “Een excentrieke creatieveling met een gezonde nonchalance. Hij is een soort grote broer voor jonge kids. Hij maakt zijn eigen beats en hij maakt kunst en kleren met zijn mattie Little Tape. Persoonlijk vind ik zijn beats beter dan zijn rap, maar hij verdient de mention omdat hij zo hard werkt.”

Als we een rode draad zouden moeten ontwaren in het talent dat Siem noemt, is het wel dat iedereen hard werkt voor z’n muziek. Zo ook BMW Black: “Deze guy heeft het collectief Fide World opgericht, waarbij meer creatieve mensen uit het Zuiden zich hebben aangesloten. Zo is Kid tha 6 via dit label best wel geblowd. Daarvoor moet BMW Black zijn shine krijgen. Hij heeft goede waarden: we moeten dit met z’n allen doen, we zijn united. Hij is een leider. Ik vind dat hij te weinig views pakt voor wat hij doet, naast zijn eigen tunes. Hij toont ondernemerschap en gunt andere mensen wat. Hij is geen solo-artiest, hij brengt mensen omhoog. Hij werkt hard voor zijn droom. Hij is gewoon legit.”

Tot slot vertelt Siem over Skinny: “In Eindhoven een wellknown guy. Doet gewoon zijn shit, zijn muziek is nice. Hij was al bezig toen hij op de middelbare school zat. Zijn EP Yellow Tears is vorige maand gedropt.” Siem legt uit wat hem aanspreekt in Skinny’s werk: “Hij maakt echt muziek. Het is niet alleen een beat waar hij overheen rapt, het is verweven. Het zijn liedjes, iets muzikaler. Maar wat hij doet voor de stad ook. Hij organiseert evenementen en hij helpt al die youth bij Dynamo door zijn kennis te delen. Een goeie speler voor de stad.”

En waar we dan door zijn top vijf heen zijn, gooit Siem nog een reeks namen die zeker een shoutout moeten krijgen: Rock Lee, Level Aux, Breinvoeding, Purple Imp, Laylo; het zegt iets over de levendige scene die Eindhoven rijk is. We zien elkaar snel weer bij Boolin’, voor nu presenteert Siem je met Gramma Diamonds een playlist vol Eindhovens talent om thuis te pompen.

// RELATED //