Rap / Vocals Spoken Word

Deze Eindhovense woordkunstenaars moet je kennen volgens Onuitgesproken

De laatste jaren is TAC de uitvalsbasis voor Onuitgesproken, een podium voor spoken arts. Diverse vormen van taal kwamen voorbij: zowel nationale als lokale artiesten brachten er poëzie, spoken word, verhalen en muziek. Deze maand is Onuitgesproken genomineerd voor de stimuleringsprijs van Eindhoven Cultuur (waarvoor gestemd kan worden, de link vind je onder het artikel). Presentator Terence ‘Machete’ van Lange vertelt welke Eindhovense namen je zeker moet checken.

“De spoken arts-scene in Eindhoven is jong”, trapt Terence af. “In Eindhoven zijn veel mensen actief en dat hebben we mede te danken aan Danny Kuiper omdat hij bezig is evenementen te organiseren, zoals Onuitgesproken. Dat is een goede duw in de rug voor veel beginnende artiesten. Daarnaast is Poetry Circle in Eindhoven actief. De scene is groeiende, maar moet ook groeien nog.” Niet alleen tekst en inhoud zijn daarin van belang, stelt Terence. Minstens zo belangrijk is originaliteit: “Veel beginnende spoken word-artiesten vallen allemaal in hetzelfde patroon en in hetzelfde stemgebruik. Een stereotype manier van praten; dat is voor mij.. nee. Delivery is belangrijk, inhoud is belangrijk, niet in dat stereotype van een spoken word-artiest vallen is belangrijk.”

De eerste die volgens Terence aan die criteria absoluut voldoet is Arnoud Rigter: “Voor mij is hij de meest onvoorspelbare. Als hij op een podium gaat staan: zet je schrap, welkom in de rollercoaster. Je hebt geen flauw idee wat er gebeuren gaat. Als je naar zijn werk luistert, duik je zijn hersenen in en raak je gegarandeerd verdwaald. Het vliegt alle kanten op, maar het is niet chaotisch. Er zit een systeem in. Hij brengt je wel terug thuis.”

Arnoud Rigter

“Luckie Delacroix”, vervolgt Terence kordaat. “Deze man is genieten. Waar ik het had over het stereotype zingende toontje; Luckie geeft daar echt geen fuck om. Hij is een straight forward Brabants woordkunstenaar. Hij gaat staan en vertelt wat er aan de hand is. Hij breekt met dat beeld dat je zou verwachten bij een spoken word-artiest. Geen zweverigheid, maar iemand die zijn hart lucht alsof hij langs je in de kroeg zit.”

Luckie Delacroix

De derde naam op Terence’ lijstje is Mickey Wo. “Mickey hangt iets meer naar de traditionele manier van spoken word. Maar of hij het nou over liefde, over zelfkennis of over een politiek gekleurd thema heeft: hij weet je altijd vast te houden tot het einde van zijn performance. Hij is een van de beteren qua delivery en stemgebruik in Eindhoven. Hij varieert in zijn teksten, maar kleur, cultuur en politiek komen vaak terug in zijn werk. Spoken word wordt natuurlijk veel als protestmiddel gebruikt; het kan snel saai worden als het weer gaat over een zo vaak besproken onderwerp. Maar wat hij ermee weet te doen is goed. Deze gast is supertrots op wie hij is. In zijn werk neemt hij anderen daarin mee, hij maakt andere mensen trots. Dat kan niet iedereen. Hij is een uitzonderlijke artiest met een duidelijke boodschap in zijn werk.”

Mickey Wo

Danny Kuiper kwam als organisator al ter sprake. Ook als artiest staat hij zijn mannetje, legt Terence uit: “Hij kan je vertellen over een broodje frikandel in principe, maar de manier waarop hij zijn stembanden weet te gebruiken en laat resoneren door de zaal.. hij stunned mensen gewoon. Ze staan even stil. Ik leer nog steeds van hem. Ik ben al jaren MC en ik presenteer van alles, van bedrijfsfeestjes tot wereldkampioenschappen breakdance tot spoken word-podia. Ik weet hoe ik mijn stem moet gebruiken. Maar hoewel ik mijn werk al jaren doe, hij doet het beter. Hij is in mijn ogen ook de godfather van de Eindhovense spoken word-scene. Hij kent iedereen, hij weet alles van iedereen en hij kent al het werk van iedereen. Hij is natuurlijk ook de organisator van Onuitgesproken. Wanneer je dit allemaal doet reflecteert dat in je vaardigheden als artiest. Hij is een veteraan in het vak.”

Danny Kuiper

Terence sluit zijn lijst af met Carmen Verduyn. Ook over haar werk is hij onverminderd enthousiast: “Zij is de koningin. Zij is niet voor beginnende luisteraars of schrijvers, maar voor de mensen die het vak aankunnen. Ze weet met iedere losse zin die ze geschreven heeft de wereld te bestraffen, te belonen of juist in z’n waarde te laten. Ze heeft zoveel power in iedere letter die ze schrijft. Haar schrijftechniek en brein komen allebei uit een andere dimensie. Als die twee samenkomen ontstaat er een literaire vuurwerkshow. Ze is een tank die constant vuurwerk op je afschiet, ze schrijft geen dingen die minder zijn. Niemand kan aan haar tippen. Hoe ze denkt, is niet standaard. Hoe ze schrijft, is niet standaard. Je kunt niet anticiperen op wat er komen gaat. Ik kan deze vrouw niet ontcijferen. Ik weet niet waar het vandaan komt. Ik wil dat graag wetenschappelijk verklaren, maar degene die dat kan, verdient de nobelprijs.”

Carmen Verduyn

Tot 30 september kun je op http://www.eindhovencultuurprijs.nl/ je stem uitbrengen voor de stimuleringsprijs van Cultuur Eindhoven. Naast Onuitgesproken zijn o.a. Rararadio en The Isolation Sessions genomindeerd.

// RELATED //